RSS Feed

Jonathan Coe și Will Self au ajuns la București sau FILB 2012

vezi toate articolele de
05 Dec 2012 la 07:42 292 comentarii 675 vizualizari.

Săptămâna trecută îl menționasem pe Jonathan Coe într-un text și iată că azi voi avea șansa să-l văd la București, mai exact la Muzeul Țăranului Român, alături de un alt scriitor care-mi place – Will Self. Pentru mine evenimentul e un fel de cadou nesperat de Moș Nicolae și de Crăciun pentru că ambele cărți menționate mai jos (plus multe alte cărți scrise de ei) mi-au făcut viața mult mai frumoasă și nopțile mult mai scurte în situații în care chiar aveam nevoie de asta.

Cei doi vor citi câte un fragment din Cartea somnului (Coe) și respectiv Cartea lui Dave (Self) după care urmează o sesiune de discuții libere așa că dacă ajungeți pe la MȚR aveți ocazia să le adresați întrebări. Asta dacă – aflați în plină campanie electorală, pe ultima sută de metri înainte de alegeri și servind politică dimineața, la prânz și seara – aveți chef de o pauză cu literatură și oameni de calitate. Jonathan Coe spunea totuși că atunci când începi să scrii despre cum interacționează oamenii (din punct de vedere) social se cheamă că te implici politic – așa că dacă asta se confirmă – practic și scriitorii sunt politicieni. Chiar și așa, cel puțin argumentele au miez și nu se reduc la urletele obișnuite.
Ce-mi mai place la Coe pe lângă literatura din bibliotecă este faptul că are o pasiune secundară – muzica – mai exact pianul. A încercat, destul de mult timp, împreună cu alți patru prieteni să cucerească piața muzicală dar momentul a fost cât se poate de prost ales și trupa lor n-a avut succes. S-a hotărât atunci să se concentreze mai mult pe literatură. Foarte bun textul din The Guardian despre relația dintre muzică și literatură totuși. Și recunosc că nu auzisem vreodată de trupa High Llamas deși de Microdisney da. Cele două trupe îl au în comun pe Sean O Haga – chitarist, compozitor și membru fondator pentru ambele.

Printre invitații străini de anul acesta se află și Goce Smilevski (Republica Macedonia) – cu romanul Sora lui Freud – n-am citit cartea dar am găsit câte ceva despre ea aici și pare interesantă, cel puțin pentru cei care apreciază ficțiunea istorică. Vor mai fi prezenți: Andrew Cowan (Marea Britanie) – am citit Porcul – cu care a debutat și mi-a plăcut foarte mult, Papp Sándor Zsigmond (Ungaria), Mátyás Dunajcsik (Ungaria), George Szirtes (Marea Britanie), Kei Miller (Jamaica), Daniel Boyacioglu (Suedia). De fapt, programul întreg al ediției a V-a FILB (Festivalul Internațional de Literatură București) care începe azi se găsește aici. Eu le mulțumesc oricum Oanei Boca, lui Bogdan Alexandru Stănescu și lui Vasile Ernu că au reușit să-i aducă pe toți dar în special pe Coe (asta deși ieri, când am auzit că Bogdan stă și la o poveste cu el l-am invidiat din toată inima și știu că nu se face :) Ha, am spus-o!).

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


292 comments

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!