RSS Feed

Au trecut 79 de ani de când baschetul a devenit sport olimpic

vezi toate articolele de
19 Oct 2012 la 10:15 8 comentarii 683 vizualizari.

Pe data de 19 octombrie 1933, Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Berlin a anunțat că baschetul va fi catalogat ca sport olimpic iar trei ani mai târziu, la Jocurile Olimpice din 1936, americanii au câștigat aurul, canadienii argintul și Mexicul – bronzul.


Meciul final dintre SUA și Canada s-a jucat pe 14 august în timp ce ploua îngrozitor iar terenul, împrumutat de la cei care jucau tenis de câmp s-a transformat într-un fel de mlaștină. Din cauza condițiilor vitrege echipele au fost reținute iar cel care a marcat cel mai mult a fost Joe Fortenberry (SUA) – 7 puncte. Nici celor 1000 de spectatori nu le-a fost ușor pentru că pe lângă că au stat în ploaie tot timpul meciului – n-au avut parte nici de scaune.

Imaginile  de mai jos sunt de la antrenamentul SUA și Italia când încă mai era soare și totul părea ușor :)

Americanii aveau și o echipă națională de baschet feminin All American Redheads, formată chiar în 1936 însă în acea perioadă nu se punea încă problema ca femeile să aibă acces la un campionat de o asemenea anvergură.

În SUA însă femeile jucau baschet încă din 1892 iar sportul fusese destul de promovat – cu toate că echipamentele erau greoaie iar regulile jocului erau puțin adaptate pentru că se considera că doamnele sunt mult mai egoiste decât bărbații și nu se descurcă în jocurile de echipă.

Femeile au jucat baschet pentru prima dată la Olimpiada din 1976, la Montreal – unde URSS a luat aurul, SUA a plecat acasă cu argintul iar Bulgaria cu bronzul.

NBA (National Basketball Association) competiția de baschet care se desfășoară în America deși mai tânără (1950) rămâne și cea mai spectaculoasă. Câteva dintre cele mai bune momente mai jos:

În prezent unul dintre cei mai bine cotați (și plătiți) jucători de baschet din lume este Kevin Garnett care și-a prelungit cu trei ani contractul cu Boston Celtics. El va încasa 34 de milioane de dolari în următorii trei ani. Și cam așa joacă Garnett :)

Dar nu e chiar cel mai tare. LeBron James l-a întrecut cu un milion de dolari și probabil acesta e doar începutul.

Nu există însă date oficiale despre cât câștigă cea mai bună jucătoare de baschet însă se preconizează că nici nu se compară cu sumele pe care le primesc bărbații. Totuși, una dintre cele mai apreciate jucătoare de baschet feminin din WMBA este Diana Taurasi

iar anul acesta, când la Londra aurul a fost câștigat de echipa americancelor, Candance Parker a revenit pe lista preferatelor amatorilor de baschet.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 


8 comments

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Pandora’s, platforma feminină de comentarii, bloguri şi opinii REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!