RSS Feed

Femeile lui Coetzee

vezi toate articolele de
11 Nov 2012 la 05:54 comenteaza acum 165 vizualizari.

Cred că am mai spus că-mi plac autobiografiile. Ei bine, îmi plac mai ales autobiografiile crude și intime iar Coetzee e din punctul meu de vedere campion la ambele capitole.

La un moment dat realizează că lipsurile (singure) nu pot să fie generatoare de artă, pentru a realiza ceva cu adevărat semnificativ, artistul mai are nevoie și de pasiune și dragoste. Și pornește în căutarea unei amante frumoase și sofisticate care să-i devină muză. Ghinionul face ca prima lui iubită, Jacqueline, o asistentă medicală cu grave probleme comportamentale, dependentă de terapie, să nu-i înțeleagă nevoia de intimitate în procesul de creație. Se mută cu el și relația care debutase cu o noapte plină de energie, râsete și sex se stinge încetul cu încetul între serile în care ea, deprimată și tristă, îi reproșează imaturitatea și regretele lui că nu va putea să o transforme în obiectul artei sale. Pentru că cine știe dacă el este la fel de capabil cum e Picasso care le transformă pe iubitele sale în făpturi nemuritoare? Sau ca Tolstoi, care a reușit să transforme umerii goi ai Helenei în obiectul dorinței tuturor bărbaților peste ani? Iar pentru că propria lui incapabilitate de a se adapta unei relații stabile îl inhibă, studentul ambițios își proiectează neputința în imposibilitatea lui Jacqueline de a-l înțelege, ea fiind complet lipsită de veleități artistice. „Nefiind ea însăși o artistă, n-a putut aprecia nevoia artistului pentru singurătate lăuntrică?“ – se întreabă el. – asta am scris despre romanul Tinerețe al lui Coetzee (mai multe aici).

Ba chiar ajunge la concluzia că femeile, în general, sunt, prin natura lor – ucigătoare de artă. Prin urmare se decide: „trebuie să respingi femeile chiar dacă le iubești“.

M-a interesat dintotdeauna felul în care relația scriitorilor (femei sau bărbați) cu partenerii lor îi influențează în bine sau rău, îi ridică sau îi coboară. S-a vehiculat că bărbatul Coetzee ar fi misogin, că i-ar lipsi puterea de a se transpune în pielea personajelor sale feminine tocmai pentru că se crede superior și nu înțelege femeile. Aici găsiți însă un material despre femeile din viața sa.

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 

Etichete: ,


Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
M-am născut într-o zi de vineri - 13
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!