RSS Feed

Prin vecini

vezi toate articolele de
02 Sep 2011 la 22:03 8 comentarii 1334 vizualizari.

Vecinii – nu poţi trăi cu ei, nu poţi trăi nici fără ei. Nu de alta, dar nu ştiu câţi sunt în stare să trăiască în sălbăticie. La urma urmei, cui nu-i place civilizaţia?

Există oare cineva care să fie mulţumit de ei? Aţi auzit pe cineva spunând „Măi, tată, ce muzică bună ascultă vecinu’!”? Sau „Vecina mea vorbeşte atât de frumos încât îmi este ruşine să-i spun bună fără să pun ziua sau seara-n coadă?…” Eu… nu!

Personal, am îmbrăţişat ambele traiuri: şi la bloc şi la curte. Şi totuşi, îmi vine tare greu să decid unde sunt vecinii mai greu de răbdat. Dar să le luăm pe rând…

În ambele habitate, întotdeauna există ceva de meşterit. E lege! Fie că-i un cui de bătut, o bară de îndreptat, un fier de sudat, o placă de faianţă de tăiat, un geam de schimbat, un parchet de şlefuit ş.a.m.d, vecinu’ ştie că atunci este momentul ideal pentru a se ocupa de treabă.

Când ţi-e lumea mai dragă, începe: poc-poc, poc-boc, boc, vâjjjj, zzzzzz, poc-poc, zzzz, ţâc, ţâc, ţâc… Şi, cum de cele mai multe ori treaba se dovedeşte a fi teribil de epuizantă, pauzele sunt mai mult decât obligatorii. Cu cât mai dese, cu atât mai bine. Unde mai pui că, dacă vrei să iasă totul bine, vorba aia – calitate nemţească, trebuie să ai şi puţin antren. Niţică muzică o să facă treaba să meargă ca unsă!

Ce e tata pentru mine
E toatăăă averea meaaaaaa!
N-ai să vezi copil pe lume
Să-şi iubească mult tataaaa….

Vâjjjj, zzzzzz, poc-poc, zzzz…

Când treaba-i aproape gata, unul după altul, copiii încep să apară pe la uşi. Mulţi, din cine ştie ce motiv, n-au cheie. Şi dă-i şi strigă… „Tatăăăăăăăăăăă! Tatiiiiiiiiiii! Aaaam veniiiiit! Deschide!” Alţii, ceva mai bine crescuţi, sună la uşă. Sau bat. Tot aia. Că dacă nu-i ţine în faţa uşii, sau mai rău, a porţii, întărâtând câinele să latre – Hoţu’, mă, hoţu’! Şo! – degeaba.

Odată trecut de uşă, începe circul… „’N mă-ta de dobitoc, nu-ţi mai ajunge joaca! Mai pune şi tu mâna pe o carte că ajungi măturător!” Copilul, resemnat, trâteşte uşa şi, nervos pe tată şi pe lume, dă drumul la muzică. Cât să se descarce, bietul de el…

All the people tonight,
Put your hands in the sky…

Ora 5. 17:00. Mamele încep să ajungă acasă, bietele de ele, încărcate cu sacoşe cu mâncare. Cu o repeziciune fantastică, se şi pun pe tocat, trântit de oale, bătut cărnuri… În scurt timp, aerul se strică de mirosuri care de care mai apăsătoare… Ceapă prăjită, ardei copţi, vinete, chifteluţe, peşte, după posibilităţi.

Iar dacă mai nimereşti şi-o zi de sărbătoare… să te ţii! Şi chiar aşa: ce Sântă Mărie-i aia dacă nu încingi şi un grătar? Şi dă-i cu mititei, dă-i cu pulpiţe, mai aruncă şi-un cârnat şi-un peşte de la Gogu de când a fost pe baltă la soacră-sa… Adu radioul mai aproape, ia berea în mână şi joacă hălcile pe fierul încins pe toate părţile, să se pătrundă. Mai trimite-l pe ăla mic să-ţi mai ia două beri şi nişte seminţe şi fă-ţi pomană, dă-i şi lui să-şi ia o îngheţată că-i copil şi pofteşte…

Eh, dragilor, vedeţi voi, când vine vorba de grătar, parcă-i mai bine să te găsească la bloc… Scapi mai uşor, căci nu mulţi se încumetă să facă focul în grădină sau în parcare. La curte însă, să te ţii… Dacă miroase de la vecinu’, de ce să nu miroasă şi de la tine? Iar pofta-i mare şi miroase de-ţi lasă gura apă. Şi de ce să rămâi cu pofta? Nu mai bine tai tu nişte lemne şi dai o fugă să-ţi iei nişte cârnaţi de oaie? Să pută şi mai tare… Şi dacă voi doi faceţi, de ce să nu facă şi vecinu’ de peste drum? Fireşte, când terminaţi voi, aşa, cât să existe o continuitate…

Şi asta nu e totul: dacă tot ai făcut fum, n-ar fi bine să dai foc şi la frunzele alea strânse grămadă în curte? Vezi că mai sunt şi nişte pături vechi, roase de molii. Trânteşte-le şi pe alea! Nu? Nu e păcat?

Eh, vecinii… Îi ştiţi pe ăia de se ceartă cât e ziua de lungă, nu? Sau pe ceilalţi care blochează liftul la etaj, etajul lor, ca, în caz de nevoie, să nu piardă timpul aşteptând să urce? Sau pe cei care joacă mărunţel cine ştie ce sârbă? Pe ăia de-şi bat copiii că nu dorm? Pe ceilalţi care meşteresc toată ziua în parcare sub capotă, trântind ritmic cu cheia sau patentul de pământ a nepricepere? Pe cei care ştiu tot ce mişcă la tine-n casă? Şi sunt atât de mulţi…

Of, s-a făcut târziu… Câinele latră de mai bine de jumătate de oră. Vecinul din spate s-a pus pe prăjit peşte. În faţă se anunţă grătar nocturn. Un copil scânceşte undeva departe. Dar îl aud. Îl aud şi-mi sfâşie sufletul. Doamne, cum ţipă! Vai, cineva ascultă Bambi. Îmi cânt iubirea. Şi sunt atât de obosită… Încerc să adorm. Încerc. Pe mâine. Sau pe mai târziu.

P.S. De n-am să pot, mă apuc şi eu să dau cu aspiratorul. Să nu mai dau mâine… :)

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 

Etichete: , , , , ,


8 comments
 • 1

  Ce mai faci , Luminita ? Te simt o fata cuminte , cu mult bun simt , nu-i asa ? Nu ti-am mai auzit glasul de mult timp , cu toate ca am mai scris pe la tine . Apreciez sensibilitatea ta si romantismul scrierilor tale .

 • 2

  @Luminița…dar ce viață este aia,să trăiești mereu pustiu ???

  Fără prieteni(chiar convertiți)la un pahar…aș vrea să știu ???

  8) 8-)

 • 3

  Tu n-ai:

  - reparat nimic, niciodata.

  - ascultat niciodata muzica.

  - gatit, obosita de la munca.

  - copii galagiosi. Ai tai sunt muti.

  - avut vreo discutie pe un ton aprins.

  - facut gratar.

  - baut bere.

  - jucat o sarba.

  - n-ai prajit peste.

  e

  t

  c.

  Doamne, ce viata plicticoasa poti sa ai!

  Singurul lucru pe care il faci cand te plictisesti, e sa mai scrii cate-un articol pe aici.

  alt Till Eulenspiegel
  2011-09-03 10:02:15 | Raporteaza
 • 4

  @Till Eulenspiegel: Ce ai cu Luminita ? Asa se simte ea bine , scriind , atunci cand se plictiseste !

 • 5

  vecinii…da,cu totii ii stim.mai ales vecinii de deasupra mea ,cu 2 copii care de la ora 8 dau desteptarea.le stiu tot programul de 7 ani de zile,cand se joaca la calculator,cand fac teme,cand se imbraca…tot,cu lux de amanunte.au ei talpa mai apasatoare si vocea mai ascutita. ce sa zic,pana azi ii uram..dar,a murit vecinul azi noapte :( deja imi pare rau pt toate injuraturile si blestemele ce le-am aruncat asupra lui cand nu puteam sa dorm si el nu le zicea nimic copiilor. asa ca sfat,pretuiti-va vecinii pana nu e prea tarziu :)

 • 6

  Eu îți doresc: - să te măriti cât mai repde, cu un soț de treabă și să ai niște vecini – săritori, ca ai mei, dar – care să nu gândească … ca tine!!! - să aveti vreo 3-4 copii; - să te bucuri vâzând bucuria vecinilor când îți văd copiii; să primești cu bucurie sfaturile lor când ”intri” la vreun necaz; - să ajungi să pici de oboseală și să te bucuri când un/o vecin/vecină se oferă să-ti cumpere pâine, să-ți facă piața, să aibă grijă de un copil când trebuie să pleci pe neașteptate; să-ți plătească ei telefonul, apa, gazele dacă tu nu ești acasă sau, poate, n-ai destui bani; - să te bucuri când vecinul/vecina iți ”adună” copiii de pe stradă, sau îi apără de vreun câine, etc; - să te bucuri vâzând că vecinii fac front comun cu tine dacă ai vreun necaz; - să ajungi să te miri când auzi că există vecini care nu se înțeleg; Într-un cuvânt să trăiești cu vecinii așa cum trăiau părinții/bunicii tăi chiar pe vremea ”socialismului multilateral dezvoltat” dar eram “oameni de omenie” și nu ca acum când avem ”capitalism multilateral dezvoltat” dar nu mai vedem oamenii din jur.

 • 7

  @PAUL PGHEP: :D

 • 8

  Incearca pe copii din Dragus la peolale Fagarasului. Cred ca nu vei mai vedea fete triste. PS: Mie mi-e dor de o papalaeasca cu noroi, daca tot ai amintit de traznaile copilariei:))

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!